|
komarno.forumoteka.pl Opis Twojego forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
trewq123
|
Wysłany: Sro Paź 14, 2020 8:22 am Temat postu: |
|
|
Maciej Zawistowski napisał: | Dzień dobry,
nie będę dublował nazwisk, ale prosiłbym o sprawdzenie tych, które się jeszcze nie pojawiły: Kanaś/Kanoś, Mazur, Krems. Dziękuję i pozdrawiam |
Znalazłem w swoich zdjęciach z tamtego miesiąca zdjęcie z cmentarza z Komarna z dosyć nowym krzyżem i tabliczką na grobie Mateusza Mazura (ur. 1882 w Chłopach) i intrygującym napisem "zgł. 28 VI 1946". |
|
Powrót do góry |
|
|
AdamJ
|
Wysłany: Sob Sty 23, 2021 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Mariusz Kapłon napisał: | Pani Magdaleno!
Prosze o sprawdzenie nastepujących nazwisk:
Kapłon
Bodak
Wawruch
Budny (Budna)
Pater
Fałat
Czajka
Fedyna
Pozdrawiam
Mariusz Kapłon |
Witam penie Mariuszu.
Rodzina mojej babci wywodzi się od Bodaków natomiast dziadka od Kapłonów. Dziadek Franciszek Kapłon lub Kapłun ur. 1887, babcia Katarzyna Kapłun z d. Bodak(1915-2007).
Czy ma pan więcej szczegółów na temat korzeni tych dwóch rodzin?
Dziękuję za ewentualne informacje. Dodam że chodzi o Bodaków z Katarynic.
Pozdrawiam Adam Jankowski. |
|
Powrót do góry |
|
|
Maciej Zawistowski
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2021 9:14 pm Temat postu: |
|
|
trewq123 napisał: |
Znalazłem w swoich zdjęciach z tamtego miesiąca zdjęcie z cmentarza z Komarna z dosyć nowym krzyżem i tabliczką na grobie Mateusza Mazura (ur. 1882 w Chłopach) i intrygującym napisem "zgł. 28 VI 1946". |
Potwierdza to historię rodzinną. Mateusz był moim prapradziadkiem, mężem Agnieszki z Maziaków i ojcem Stanisława, Mariana i Edwarda (Edward jest znany szerzej niektórym tutaj jako ksiądz). Miał zginąć w czasie uczestnictwa w przymusowym wyrębie lasów w pobliżu Chłóp, do którego Polaków zmusili jacyś niesprecyzowani Ukraińcy. Dziadek miał już mieć załadowane na wóz drwa, lecz zatrzymał się by zerwać witki wierzbowe dla uwiązania ich bojąc się, że spadną w czasie jazdy. Wtedy miało zabić go upadające drzewo, a jedna z moich krewnych ma wręcz traumę z powodu wspomnienia widoku roztrzaskanej jego głowy. Data jest intrygująca, ponieważ wskazywałoby to czas wyjazdu po końcu czerwca, a ja raczej szacowałem moment śmierci dziadka na czas jeszcze w czasie wojny. _________________ Maciej Zawistowski |
|
Powrót do góry |
|
|
Mysarasa
|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2021 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Czy na zdjęciach nagrobków widnieje nazwisko Mysakowicz |
|
Powrót do góry |
|
|
andzio59
|
Wysłany: Wto Lut 22, 2022 6:25 pm Temat postu: |
|
|
ja szukam ulicy Piłsudskiego w Komarnie ,ktoś cos ??? Witam forumowiczy, dziś odnalazłem miejsce w którym mój dziadek miał swoją rzeżnię i sklep.Było to przy ulicy Piłsudskiego 1/16. Taki mam adres z archiwalnych dokumentów które odnalazłem.Czy ktoś jest w stanie wskazać mi te ulice ,może dzisiejszą nazwę ? Kilka lat temu byłem w Komarnie ale nie miałem jeszcze tego dokumentu ,byłem tylko na cmentarzu . |
|
Powrót do góry |
|
|
AdrianaJK
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2022 11:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam, Pani Magdaleno. Czy spośród nazwisk osób, pochowanych na cmentarzu w Komarnie, spotkała się Pani z nazwiskiem Markiewicz lub Adamowicz? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl