Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Halina Niedo?pia? (Piskor Gość
|
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 10:05 am Temat postu: Poszukiwanie korzeni |
|
|
Poszukuję wiadomości na temat rodziny mojego dziadka, Stanisława Piskorza. Z opowiadań rodzinnych wiem, że urodził się w Komarnie i nic więcej. Ożenił się ze Stefanią Knobloch i mieszkali we Lwowie, gdzie dziadek posiadał warsztat stolarski i wytwarzał meble. Następnie zostali repatriowani do Krakowa, gdzie zamieszkali aż do śmierci. Historia rodziny babci jest udokumentowana od średniowiecza, natomiast o rodzinie dziadka nie możemy nic znależć. Prosimy o pomoc. Halina Niedośpiał (Piskorz). |
|
Powrót do góry |
|
|
Halszka
|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 3:32 pm Temat postu: |
|
|
W XIX wieku w rodzinie Grynienków, zamieszkałych w Chłopach pojawia się nazwisko Piskorz.
H.R. |
|
Powrót do góry |
|
|
LidiaMaNo
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 5:14 pm Temat postu: |
|
|
Na stronie internetowej „Worsten.org” w dziale Dalecy kuzyni z Europy znajduje się następująca informacja:
Stanisław Piskorz (brak danych o rodzicach)
* 11.11.1894, † 03.01.1977 Kraków
X
Stefania Knobloch (córka Antoniego Jana Knobloch i Heleny Hładytowicz)
* 07.11.1901 Kulczyny, † 19.10.1985 Kraków
posiadali dzieci:
1. Henryk Piskorz * 10.06.1920
2. Jerzy Piskorz * 10.05.1922 Lwów, † .12.2003 Kraków
3. Lesław Piskorz * 28.02.1929
Jest tam również informacja o Edwardzie Piskorzu, który w 1919 roku ożeni się z Filomeną Knobloch, córką Kazimierza Knobloch i Maria Partyka i ich dwójce dzieci: Mieczysławie i Marii.
M.J. Minakowski, Genealogia potomków Sejmu Wielkiego, podaje informacje o rodzinie Piskorz z Komarna:
- Józef Piskorz * w roku 1867 – Komarno, † 20 XI 1909 – Komarno;
- Agnieszka Siemaszkiewicz (żona Józefa Piskorza) * 17 I 1867 – Komarno, † 1 IV 1955 – Warszawa;
- Maria Piskorz * 5 IX 1906 w Komarnie, córka Józefa i Agnieszki z domu Siemaszkiewicz.
Komarno nie było taką znowu wielką metropolią i być może osoby o tym samym nazwisku jeśli nie były z sobą spokrewnione, to być może spowinowacone.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia |
|
Powrót do góry |
|
|
Jerzy Pater
|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 5:30 am Temat postu: rodzina Piskorz |
|
|
Rodzina Piskorz z Komarnieńskimi korzeniami zamieszkuje równierz we wsi Kowalów gm. Wiazów na Dolnym Śląsku |
|
Powrót do góry |
|
|
Aleksander
|
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 11:36 am Temat postu: Witam |
|
|
Ja również poszukuję krewnych, lun jakichkolwiek informacji o krewnych mojego dziadka Władysława Piskorza. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Aleksander |
|
Powrót do góry |
|
|
Magdalena Smolska Kwinta
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2011 11:43 am Temat postu: |
|
|
Witam!
We Lwowie mieszka pan Jerzy Knobloch, Polak, nigdy nie opuścił Lwowa.
Jeżeli będzie potrzeba mogę podać adres.
Pozdrawiam
Magdalena |
|
Powrót do góry |
|
|
klisowska
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 10:02 am Temat postu: |
|
|
Proszę Państwa,
zamieszczam tutaj kolejne zapytanie dotyczące nazwiska Piskorz oraz Michułka:
Wawrzyniec Piskorz ur. 08.08.1897 w Chłopach, syn Jana oraz
Michał Michułka ur. 04.02.1921 w Chłopach, syn Jana.
Wstawiam tez zdjęcia, na których są obydwaj panowie.
Pozdrawiam. Katarzyna Lisowska
Witam
Nazywam się Paweł Zalewski i obecnie mieszkam w okolicach Lubina na Dolnym Śląsku.
Przeczytałem już prawie wszystkie posty na forum - zawierają fascynujący opis stron, z których pochodzi część mojej rodziny. Niestety w naszej rodzinie wszystkie wiadomości urywają się na moich dziadkach ze strony Mamy: Michale Michułka ( ur. 04.02.1921 w Chłopach) - wiem, że ojciec dziadka miał na imię Jan i to wszytko co o nim wiem, oraz drugim właściwie pradziadku Wawrzyńcu Piskorz (ur. 08.08.1897 w Chłopach) - tu również wiem tylko, że jego ojciec miał na imię Jan. Pradziadek Wawrzyniec byl w Straży Ogniowej - czy w Chłopach była Straż Ogniowa? A może była w Komarnie ?
Chciałbym Panią prosić o pomoc w odkryciu rodzinnych "białych plam" i poszerzeniu wiedzy nt rodziny.
Pozwalam sobie dołączyć kilka zdjęć Dziadka Michała Michułki oraz Pradziadka Wawrzyńca Piskorza, być może będą przydatne przy ustalaniu jakiś faktów. |
|
Powrót do góry |
|
|
|