Wysłany: Sob Lis 26, 2016 8:54 pm Temat postu: Nowe dokumenty dla Komarna
Dobry wieczór!
Proszę Państwa wczoraj udało mi się odnaleźć bardzo ciekawe dokumenty, mogę smiało powiedzieć, że to chyba najważniejsze odkrycie jakie poczyniłam dla Komarna. W bazach Ossolineum znalazłam dokumenty które zostały opisane: Komarno. Parafia rzym.-kat. w Komarnie. Materiały archiwum parafialnego. [1800-1929] k. 285.
Zostały zgrupowane pod dwiema sygnaturami.
Pierwsza DE-22972 - to Status Animarum z połowy XIX w. Bardzo ważny rękopis. Proboszcz parafii w Komarnie pieczołowicie spisał wszystkich mieszkańców zarówno Komarna jak i wszystkich wiosek podlegających pod parafię. W zapiskach podano daty urodzenia, zgonów, wyznanie.
Biorąc pod uwagę, że księgi metrykalne z Komarna zachowały się własciwie fragmentarycznie i są praktycznie dla nas badaczy niedostępne, status animarum jest prawdziwą kopalnią wiedzy!!!
Druga sygnatura DE-22973 zawiera dokumenty z późniejszego okresu, ale również bardzo ciekawe. Są to odpisy metryk chrztów, ślubów, zapowiedzi, głównie z początku XX w. Kilka kart z ksiegi ślubów dla Horożany i Rumna z 1772 roku!
To jednak nie wszystko!
Odnalazłam również księgę zawieranych transakcji z konca XVIII w.
Bardzo ciekawy rękopis, który pokazuje jakie były relacje społeczne w ówczesnym Komarnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl